About Me

My photo
Assalamualaikum! I am Ifahafizha. 24 years old. A mother of twins and an Architectural Technology graduated. Kuantan, Malaysia / Derby, UK

Ada peluang ke nak belajar dekat oversea kalau tak dapat straight A masa SPM? (Part 2)

Assalamualaikum w.b.t,

Sorry weh korang sebab buat cerita bersambung-sambung. Bukan apa, aku takut nanti orang cepat bosan pulak kalau terlalu panjang untuk dibaca dalam satu masa. :D

Okay okay, berbalik pada cerita sebelum ni.

MEI/2011

Aku masuk Kolej Poly Tech Mara Kota Bharu (KPTMKB) dan aku ambil kos Diploma Sains. Aku pun tak tahu kenapa aku ambil kos ni. Nak kata minat tak jugak tapi kalau ada exam aku boleh je score macam orang lain cuma jiwa tak ada, tak rasa feel. Haaa, cam gitewww laa kot! Mungkin sebab aku fikir bila jadi budak sains ni orang pandang hebat. LOL!

Tapi rezeki aku tak panjang dekat KPTMKB. Aku quit sebab a week before the final exam (semester satu) aku sakit so parents aku cakap sambung dekat Kuantan jelaa. Nanti kalau apa-apa jadi senang, dekat dengan rumah tak payah nak jauh-jauh.

To be honest, selepas kejadian tu aku masih lagi mencari minat aku. Tak tahu wehh nak jadi apa. Kecelaruan identiti sungguh! tapi as long as kolej tu ada offer pinjaman MARA, aku usya jelaa kos mana yang ada.

Lepas tanya pendapat family, aku buat keputusan nak ambil kos Diploma in Civil Engineering (Construction Safety) dekat Kolej Poly Tech Mara Kuantan.

JANUARI/2012

Selamat mendaftar sebagai pelajar Kolej Poly Tech Mara Kuantan.

.................................

Disebabkan selalu sangat jadi budak bodoh, aku pasang niat nak belajar betul-betul. Aku aim aku tak nak bayar balik pinjaman yang aku ambil masa diploma. Aku nak cgpa aku 3.50 ke atas supaya aku boleh apply nak sambung degree dekat oversea nanti. Aku dah malu sangat dah sebab selalu jadi orang yang paling bodoh antara kawan-kawan aku :(

Semester berganti semester menjadi pelajar di KPTM Kuantan, Alhamdulillah result yang aku dapat agak memuaskan. Boleh laa nak buat mak ayah bangga dan jugak boleh buat tiket makan malam free dekat hotel M. S Garden. hewhewhew

..................................

Masa aku tengah buat latihan industri (semester akhir), lecturer aku call cakap aku terpilih untuk menghadiri temuduga bagi melanjutkan pelajaran di United Kingdom, MasyaAllah! gembiranya hati aku tak terkata. Belum habis belajar, orang dah panggil! padahal CGPA aku masa tu belum tentu lagi 3.50 ke atas.

Dipendekkan cerita, aku lulus temuduga dan ditaja oleh sebuah syarikat kejuteraan (swasta) yang bekerjasama dengan MARA. Once aku dah graduate, aku akan bekerja dengan syarikat tersebut selama tiga tahun. Bagai bulan jatuh ke riba kan? dah habis belajar terus dapat kerja :)

NOTA:

1. Pasang niat Lillahita'ala, belajar kerana Allah. Pasang niat yang baik-baik je. Nak tolong parents ke apa ke etc. InsyaAllah, akan dipermudahkan nanti.

2. Aku percaya, berjayanya seorang anak itu kerana kuatnya akar sokongan dan doa ibu bapa. Dapat anak tak berapa pandai macam aku ni,  macam-macam orang mengata tapi ma baba aku watlek wakpis je. Tak pernah jemu berdiri belakang aku :')

3. Kita kena bijak cari peluang. Dulu kalau aku cakap aku belajar kat KPTM, semua macam tak pernah dengar lepas tu mula laa nak pandang rendah sebab tempat dorang belajar ade huruf U tapi kita takde. huh! Padahal dorang tak tahu, kita nak lari ptptn.

4. Bila kau belajar tempat tak berapa besar, lecturers lagi senang nak fokus kat korang so kalau ada masalah boleh terus jumpa dorang. See! peluang nak berjaya lagii merata-rata. Mudahkan nak dapat?

5. Usaha sehabis-habisan! Bukan senang nak kekalkan 3.50 setiap sem tapi bukan mustahil, InsyaAllah.

6. Doa doa doa dan doa. Kalau ikutkan, lepas aku graduated aku kene ikut step by step nak apply sambung belajar kat luar negara tapi siapa sangka Allah permudahkan urusan aku? Orang yang cari aku bukan aku cari orang (*ni ayat management bagitahu aku masa temuduga dulu ek*)

7. Tak apalah dik kalau kita tak pandai lepastu orang nak cakap apa-apa. Allah tahu kemampuan kita, Allah tahu bila dia nak bagi kita apa-apa. Percaturan Allah kan hebat-hebat belaka :)

8. Kalau pakcik makcik ada anak tak pandai macam saya, terus menerus bagi sokongan dan doa. Kalau pakcik dan makcik tak bagi, siapa lagi nak bagi? if possible, panjatkan rasa kesyukuran sebab masih punya anak dan mereka masih lagi diberi kesempatan untuk menuntut ilmu :)

9. Berhenti pandang rendah pada orang, kita tak tahu Allah nak bagi apa dekat dia nanti. Takut nanti Allah pusing balik pada diri kita, naiyaa aaaaa. kan?




Aku tak tahu lagi jalan kat depan aku macam mana, Aku tak tahu kalau Allah uji aku lagi. Semua benda aku tak boleh nak expect cuma apa yang aku boleh buat, mohon doa ibubapa aku dan extraa bantuan dari para pembaca untuk doakan aku berjaya habiskan degree aku dengan cemerlang. Semoga Allah dapat membalas jasa kalian. Ameen


ok? ok, byeee.....










Ada peluang ke nak belajar dekat oversea kalau tak dapat straight A masa SPM? (Part 1)

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, harini dah genap 6 bulan aku menetap di bumi United Kingdom. Since aku tak nak tidur sebab takut tak terjaga nak pergi lawatan kat London esok, boleh la aku kongsi sikit perjalanan aku untuk sampai di tahap ni. Ni entry khas untuk adik-adik yang dapat result SPM tak memuaskan macam aku dan sering kali jatuh dalam pelajaran.

Aku ni nak kata pandai memang takde laa pandai sangat tapi kalau bab pemalas memang tahap infinity! Sebenarnya boleh je nak dapat result okay okay macam orang lain (bukan tahap excellent) cuma kena usaha lebih sikit. Usaha kan tangga kejayaan :D

UPSR

Masa UPSR dulu, aku ni dalam kategori budak target dapat 5A tapi hampeh tak dapat pun. Masa tu mak aku kecewa gila-gila! Mana tak nyaa, setiap petang aku balik lewat sebab guru besar aku sendiri yang buat kelas tambahan untuk aku dan tiga kawan yang lain untuk pastikan kami dapat 5A tapi aku sorang je dapat 3A2B. Yang lagi tiga orang  paling sikit pun dapat 4A.

Sedihh betul aku sampai demam tak lalu makan tapi ada satu hari baba aku risau tengok aku kecewa sangat so dia pujuk aku dan dia pesan;

'Baba tak nak ifa kecewa, ni baru langkah pertama. Banyak lagi ifa kena tempuh nanti. Tak elok sangat kecewa macam ni'

Dengar baba cakap macam tu, sejuk betul hati aku. Apa lagi, lepas tu  horaayy la aku! Hilang kecewa dan tetiba airmata jadi kering. Kahkahkah


PMR

Aku start balik perangai malas. Dari form 1 sampai laa akhir form 2 tiap kali exam mesti ada je yang fail. Even ada fail pun aku tak pernah duduk kelas belakang, selalu duk kelas pertama cuma nombor tu aku selalu cop yang besar-besar. Baru penuh kalau nak tulis dekat dalam report card. Puas hati sikit kannn :p

Disebabkan risau nak PMR, awal form 3 baba pindahkan aku pergi sekolah yang semuanya Melayu. Dengan result yang tak best, maka duduklah aku dalam kelas ketiga. Tercabar betul! Rasa muka kena seret kat jalan tar especially bila banyak kawan sekolah rendah aku dulu duduk kelas pertama. Usaha punya usaha dalam masa setahun dapat laa 2A6B masa PMR. Okay laa kot..kot laaa.

SPM

Aku duduk kelas sains tulen tapi seperti biasa, aku memang suka dakwat merah tiap kali result exam keluar. Kadang-kadang ada sampai 3 fail, cikgu pun ada yang suruh aku tukar kelas. Dia takut aku tak boleh bawa masa SPM nanti. Aku rasa aku paling bodoh! Kecewa wehh bila orang tengok ko, orang tahu ko paling bengap dalam kelas tapi memang salah aku pun. Siapa suruh malas??

Ada yang memang tak akan datang dekat kau sebab kau bodoh, takde function untuk dorang so what do you expect? heh!
Ada yang parents tak bagi kawan dengan kau atau spend masa dengan kau. Takut berjangkit dengan anak dorang.

And yes aku memang tak perform elok-elok masa SPM, 3A3B1C1D1E. Semua grade aku sapu!

Kawan-kawan dapat offer matrik, dapat universiti. Aku? politeknik jelaa mampu tapi aku tak pergi pun sebab dia bagi kos yang aku tak minat.

...........................................................

Disebabkan masih terkial-kial tak tahu nak pergi mana, masa yang ada aku gunakan untuk buat survey.

Bila buat survey, keluarlah pasal PTPTN dan MARA.

Finally, aku decide tak nak pergi tempat yang kena ambil ptptn. Kenapa aku tak nak ambil ptptn? Sebab aku tak nak berhutang banyak-banyak. Dengar pasal interest ptptn pun dah cukup buat aku ketar lutut.

Kalau boleh, aku nak pinjaman MARA supaya nanti kalau aku score masa diploma aku tak payah bayar pinjaman. Boleh convert terus jadi biasiswa.

Bila buat survey lagiiiii, ada satu kolej ni kalau ko score pointer masa diploma bukan sahaja pinjaman boleh convert jadi pinjaman tapi ada peluang nak belajar oversea.

..............................................................

Alhamdulillah, here I am dan impian jadi kenyataan! Eh ehhh camne lepas dapat result spm teruk boleh pergi oversea?



To be continued......


Nanti kang kalau aku cerita panjang-panjang korang tak larat nak baca.


Ok? Ok, byeeee........